HU-rizont Program: 8 milliárd forint támogatás hazai egyetemek nemzetközi léptékű kutatásaihoz

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) új pályázata 8 milliárd forint keretösszeggel támogatja, hogy kiváló magyar műhelyek vezetésével olyan nemzetközi kutatási projektek induljanak a világ legkiválóbb egyetemeinek és kutatóintézeteinek közreműködésével, amelyek Magyarország és ezen keresztül a nagyvilág számára egyaránt fontos társadalmi és gazdasági kihívások megoldására fókuszálnak.


A gazdaság és a társadalom szinte minden területét átölelő digitalizáció, a zöld átállás, valamint az egészséges élet megőrzése terén égető kihívásokkal találkozunk a világban. Az új pályázati felhívás keretében az NKFI Hivatal a Neumann János Programban (NJP) megjelölt fenti három kiemelt fókuszterületen várja magyar vezetésű nemzetközi kutatócsoportok innovatív kutatási projektjeit. A pályázatokat 2024. július 5-éig lehet benyújtani. A HU-rizont Program célorientáltsága, hatásvezéreltsége a gyakorlatban is hasznosítható eredmények elérésének követelményével társul, és innovatív megoldások kidolgozásával segíti a magyar egyetemek piaci szemléletének erősödését és nemzetközi beágyazódását.

Hankó Balázs

„Az új nemzetközi kiválósági kutatási pályázatunk azt jelenti, hogy ha megpróbálnak minket bezárni, akkor nyitunk a világra. Ezért indítottuk el a már pályázható nemzetközi csereprogramunkat, a Pannónia Programot és indítjuk el a magyar kutatók és a magyar kutatás nemzetközi együttműködését elősegítő HU-rizont Programot. Az Európai Bizottság igaztalan, diszkriminatív és Magyarország, valamint Európa versenyképességével ellentétes döntésével szemben mi hiszünk a nemzetközi kutatási együttműködések fontosságában, ezért indítjuk útra a HU-rizont Programot, melynek segítségével a magyar társadalom és gazdaság érdekei szerinti kutatásokat finanszírozzuk úgy, hogy a partner legkiválóbb külföldi egyetemek kutatási költségeit is álljuk” – húzta alá a pályázat meghirdetése kapcsán Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára.

A program keretében külföldi kutatóhelyek és kutatók nemcsak Európából, hanem – kiválósági alapon – a világ bármely országából bevonhatók, a kutatásokat végző nemzetközi konzorciumokat azonban minden esetben magyar felsőoktatási intézmények fogják vezetni. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból elnyerhető támogatás a kutatás-fejlesztési projektek teljes költségvetését, tehát a magyar intézmények és a társult partnerekként bevont külföldi résztvevők költségeit egyaránt fedezi. Az egy projektre elnyerhető támogatás felső határa 400 millió forint.

A magyar egyetemi kutatócsoportok az NJP három fókuszterületén belül kilenc izgalmas tématerület közül választhatnak, és két hónap áll rendelkezésükre, hogy európai vagy Európán kívüli kollégáikkal kidolgozzák innovatív koncepciójukat.

A HU-rizont Program keretében támogatott, 24−36 hónapig tartó együttműködések további célja, hogy stratégiai fontosságú nemzetközi partnerségek kialakulását indítsák el, és felkészítsék a magyar kutatókat arra, hogy akár nagy létszámú nemzetközi projekteket is képesek legyenek vezetni a későbbiekben.

A pályázati felhívás elérhető az NKFI Hivatal honlapján. (x)

Címlapkép forrása: NKFIH


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka