A bélflóra kapcsolata az öregedéssel

Az emberi mikrobiom állapota összefüggést mutat az öregedés gyorsaságával – erről Kerepesi Csaba, a HUN-REN SZTAKI és Torma Ferenc, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem munkatársa írt cikket az Aging Cell szaklapban.


Fiatalos idős házaspárForrás: Depositphotos/monkeybusiness

A magasabb edzettségi fokot a lassabb öregedéssel és az egészségesebb élettel hozzák összefüggésbe a szakemberek. Azt is tudják már, hogy a mikrobiom (például a bélfóra) változik különféle betegségek és az öregedés hatására. De van-e kapcsolat ezek között? Hogy erre fényt derítsenek, a kutatók aktív egyének bélflórájából származó mintákat gyűjtöttek, kiegészítve edzettségi adatokkal, majd összefüggéseket kerestek a gyorsult öregedés, a bélflóra összetétele és az edzettség között. Azt találták, hogy a fizikailag aktív középkorú, illetve idős egyének között a gyorsult öregedés a bélflóra megnövekedett diverzitásával és alacsonyabb edzettségi fokkal, valamint rosszabb egészségi állapottal párosult.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a lassult öregedést és a magasabb edzettségi szintet mutató egyének bélflórájában nagyobb arányban fordultak elő azok a baktériumok, amelyeket gyakran a gyulladásgátlással hoznak összefüggésbe. Eredményeikből arra lehet következtetni, hogy a mikrobiom egyes megváltozásai összefüggésbe hozhatók a vér alapján mért gyorsult öregedéssel és az edzettséggel.•

Címlapkép forrása: Depositphotos/monkeybusiness


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka