2024. május 7.

Szerző:
Bodóczki Anita ügyvezető

Hatékonyság vs. költséghatékonyság a vasúttervezésben – Bodóczki Anita ügyvezető, Bodenel Kft.

A vasúti infrastruktúra-tervezés rendkívül összetett, soktényezős folyamat. Nemcsak a jogszabályi előírásoknak kell megfelelni, de törekedni kell a beruházási és a majdani üzemeltetési költségek minimalizálására, ezenfelül a megvalósítandó terveknek a jelenlegi és várható keresleti igényeket is ki kell tudni elégíteniük.


Forrás: Depositphotos/PantherMediaSelle

A tervezési folyamatban gyakran előfordul egy-egy hangsúlyeltolódás valamilyen irányba, többnyire a beruházási költségek, esetenként a keresleti igények felé. Egyetérthetünk azzal, hogy a rendelkezésre álló szűk beruházási forrásokat a legoptimálisabban kell felhasználni! Sarkosan fogalmazva: minél kevesebb pénzből készüljenek a minél magasabb színvonalú fejlesztések.

Úgy gondoljuk, mindez nem mehet annak rovására, hogy a meg­épülő vasúti infrastruktúrába kódolva legyen, hogy csak egyféle menetrendi struktúrának tudjon megfelelni, a menetrendtől eltérő közleke­dés esetén a rendszer zavarérzékenysége magas legyen, a forgalmi hatások, ké­sések hosszabb időn keresztül továbbgyűrűzzenek, illetve a változó keresleti igényeket ne tudja kielégíteni. Hosszú távra tervezünk egy statikus rendszert, mely egy dinamikusan változó világban működik. Tehát igenis van az a helyzet, amikor be kell tervezni azt a kitérőkapcsolatot, ki kell építeni azt a vágányszámot stb., amitől valóban használható, jól használható lesz a vasút. Ez a vasút versenyképességének egyik alapja.

Véleményünk szerint a gyakorlati tapasztalat elenged­hetetlen ahhoz, hogy már a tervezéskor meg lehessen mondani, hogy a megvalósítandó vasúti infrastruktúra a való életben is egy jól használható, az elvárásoknak megfelelő, összhangban lévő rendszert fog-e alkotni, vagy sem. Ettől érdekes és izgalmas minden egyes projekt, felelős tervezés.

Cégünk valamennyi munkatársa a végrehajtó szolgálatban szerezte gyakorlati tapasztalatát, mondhatni a vágányok között. Munkánk során az így megszerzett tudással felvértezve igyekszünk a tervezett infrastruktúrát megfeleltetni a való élet kihívásainak.•

Címlapkép forrása: Depositphotos/PantherMediaSelle


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka