A Zsolnay-gyár újragondolása

Másik épületbe helyezik át a világhírű pécsi Zsolnay-gyár termelését, amelynek korszerű­sítése és hatékonyság­növelése új fejlesztési területeket nyit meg jelenlegi működési helyén. Egyebek között egy olyan tematikus, kulturális, üzleti, konferencia- és hoteltömb létre­hozása a cél, amely nemcsak nevében, hanem a valóságban is hordozza a Zsolnay-örökséget.


Az átalakításra vonatkozó koncepció meg­alkotásában a Pécsi Tudomány­egyetem Műszaki és Informatikai Kará­nak (PTE MIK) építész­hallgatói is részt vesznek a Zsolnay Porcelán­manufaktúra Zrt.-vel kötött stratégiai együttműködési keret­megállapodás alapján.

A pécsi építészképzés keretében a kar oktatói olyan módszert dolgoztak ki, amelyben építészeti terek újra­hasznosításá­val foglalkoznak, és amelyben az épülettervezés, továbbá a meglévő település­szövet alakítása egy egységes, komplex, fenntartható­alapelv-központú város­tervezési fejlesztéssé kapcsolódik össze.

„A Komplex tervezés 1 tantárgy hallgatói egyenként ezeknek az elveknek és funkcionális igényeknek megfele­lően egy építészeti fejlesztési tervet, valamint egy épület­­kerámia iparművészeti részlettervet dolgoznak ki a szemeszter során, amelynek válogatott esszenciáját, egy kiadványt és egy kiállítás digitális állományát a Kar átnyújtja a Porcelán­manufaktúra részére. A terveket egy kiállításon mu­tatjuk be. A kiállítás legjobb munkáit díjazni kívánjuk. Az épület­kerámia olyan izgalmas anyag számunkra, amellyel mint kutatási témával a jövőben is foglalkozni szeretnénk mind az akadémiai, mind a doktori, mind a tudományos diákköri téma­kiírásokban” – mondta el dr. Veres Gábor DLA habil. egyetemi docens, a kurzussorozat tantárgy­felelőse.•

Címlapkép forrása: PTE MIK


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka