Az ezerarcú beton – világelső hazai technológia

A beton az építőiparban is igen sokféleképpen felhasználható, már a természetes felületeket is valósághűen utánozza. Mészkő helyett egy műkő például az időtállósága miatt lehet remek választás. A téli szezonban a fűthető beton falpanelek lehetőségét is számba lehet venni, de akár a vékony UHPC fali panelt, sőt már a kád, a kézmosó vagy akár a csiszolt padló is készülhet betonból.


Létezik egy hazai fejlesztésű, az egész világon egyedülálló eljárás, amellyel bármilyen színben létre lehet hozni betonból készült, időjárásálló felületeket. A technológia egészen új perspektívákat nyit a kültéri bútorok, valamint szobrok esetében, ahol eddig az időtálló jelleg a dizájn rovására ment. Ennek a fejlesztésnek a jóvoltából a tervezők szabadon gondolkozhatnak a színek megválasztásában.

Fotó: KRAUSZ high-tech stone

„Világelsők vagyunk a hibrid technológiánkkal. Az ezzel az eljárással készült termékek felülete polimer-szilikát keverék, de maga a szerkezet zsugorkompenzált UHPC (Ultra High Per­formance Concrete) betonból áll. A két részt nem utólag kombináljuk, hanem egyszerre, egy sablonban megkötve készülnek el. Ezzel a technikával bármilyen színben, kis túlzással szinte bármit meg tudunk valósítani, nemrég egy budapesti irodaház számára készítettünk színtartó kavicsot” – mondta Krausz Péter, a KRAUSZ high-tech stone Kft. tulajdonosa.

Ökotudatos dekorbeton-burkolat (Magyar Zene Háza) Fotó: KRAUSZ high-tech stone

A vállalatnak nem ez az első újítása, speciális UHPC nagy szilárdságú betonjukat – saját technológiájuknak köszönhetően – akár 15 milliméteres panelokban is képesek legyártani.•

Címlapkép forrása: KRAUSZ high-tech stone


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka