Veszélyforrástérkép a Gerecséről

Az ELTE kutatóinak új térképe a felszínmozgásokhoz kapcsolódó kár­esetek és a lejtős tömegmozgásokra hajlamos területek jelölésével hívja fel a figyelmet a földtani eredetű veszélyekre.


A különböző csuszamlások, omlások és suvadások ma is aktívan formálják a Gerecse felszínét, különösen a hegység alacsonyabb, laza üledékekkel borított lejtőin, a patakvölgyekben és a Duna menti magaspartokon. Mivel itt gyakran a művelés alatt álló vagy beépített területeket is veszélyeztetik, ezért fontos a mozgásra hajlamos részek minél pontosabb feltérképezése. Az ELTE kutatói együtt vizsgálták a felszínmozgásokat és a bányá­szati hulladéklerakókat. A Journal of Maps folyóiratban megjelent tanulmányukból kiderül, hogy a Gerecse, de főképp a Dorogi-medence területén számos bezárt vagy felhagyott művelésű bá­nyászati hulladéklerakó található, ám közülük csak kevés esett át rekultiváción, és nem hasznosítható más célokra.

A felszínmozgásra hajlamosság becsléséhez használt geostatisztikai modell eredményei szerint leginkább a vizsgált terület meredek, löszös lejtői válhatnak instabillá a jövőben. Felszínmozgások ál­tal veszélyeztetett területen fekszik a Gerecse és a Dorogi-medence több településének lakott része és bizonyos bányászati hulladéklerakók környezete is.

A különböző típusú geológiai veszélyekre vonatkozó adatok egy térképen való megjelenítése ma még ritkának szá­mít, holott az az emberi környezetet fenyegető, gyakran egymással összefüggő veszélyek jobb megértését segítheti.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka