CES2018

A Las Vegasban január elején – immár 51. alkalommal – megrendezett kiállítás a világ első számú technológiai seregszemléje, amelynek keretében bolygónk legnagyobb vállalatai, feltörekvő startupok, illetve véleményvezérek rántják le a leplet a legfrissebb tech trendekről. Minden idők legnagyobb expóján a 3900 kiállító között mintegy 900 startup is jelen volt.


A rekordszámú kiállító cég látványos programokat kínált a robotika, a virtuális és kiterjesztett valóság terén éppúgy, mint az okos városok és okos közlekedés témakörben. Lehetőség volt mesterséges intelligenciával beszélgetni, robottal pingpongozni, a (közel)jövő repülő autóját közelről megvizsgálni, sport- és egészségügyi fejlesztéseket ki- és felpróbálni, élvezni a 360 fokban mozgó, vagyis szó szerint a világot fejre állító VR eszközöket, mindezt pedig élőben közvetíteni azoknak, akik nem lehettek a helyszínen.

Az innovációs díjak kategóriái között továbbra is megtalálható a 3D nyomtatástól a viselhető eszközökig, a szoftver-hardver fejlesztéstől az iparági applikációkon át a vezeték nélküli technológia és a közlekedésfejlesztés. Ezúttal azonban ideje volt beemelni a kiberbiztonság, a robotika és az okos városok témakörét, utóbbit annak minden aspektusával. A díjazottak között ezért projektor, kamera, telefonkiegészítő, egészségügyi eszközként okos zokni és számtalan robotikai megoldás szerepelt.

A rendkívüli megoldások közül az egyik kedvenc kiállítási tárgy (már amíg tárgyként kezelhető) a Blue Frog Robotics családi ro­botja, a Buddy, a kedves arcú – 8 inches kijelző –, halló, értelmező és kommunikáló robot, amely könnyen használható, összekapcsolja, védi a családot, és együttműködik a család vagy közösség minden tagjával.

Működése nyílt forráskódú technológiai platformon alapul, így globális hozzáférést biztosít újabb kiegészítő alkalmazások létrehozásához, perszonalizálásához. És hogy mit tud Buddy? Személyi asszisztens, házőrző és riasztó, vagyis hangvezérelhető okos otthon asszisztens, idős személyek esetében balesetészlelő funkció (esésérzékelő), egészségügyi emlékeztető, gyermekeknek játszó- és tanulótárs – mindez egy kellemes, alacsony, mosolygós, guruló robotban, alkalmazásokkal szinte a végtelenségig bővíthető rendszerrel. A CES zsűrije honorálta is az igyekezetet: tervezője a Legjobb Innováció elismerést kapta meg. Leendő felhasználóként akár most is bárki örökbe fogadhat egy Buddyt, fejlesztőként pedig fejest ugorhat a rendszerrel való ismerkedésbe.

A győztesek listája megtekinthető a rendezvény honlapján: ces.tech.

Idén a Las Vegas-i forgatagban egyébként négy magyar vállalkozás is bemutatkozott: az NNG (Arilou Cyber Security, autós kiberbiztonság), a GPS Tuner (e-bike szoftver), a Dension (Senses, autós bluetooth) és a SignAll Technologies (egyedülálló jeltolmács szoftver).

Az idei kiállítás egyik emlékezetes mondata egyébként – egy nagyobb áramszünetre reagálva – az IBM-től érkezett: „2018 arról lesz emlékezetes, hogy az innovációs ötletek óriási energiája még az elektronikát is kiütötte.”


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka