Ősi papirusz szavát fejtették meg

A Kentucky Egyetem kutatói a mesterséges intelligenciát (MI) hívták segítségül, hogy el­olvassák az írást azon az ősi tekercsen, ame­lyet a Vezúv kitörése pusztított el.


A Vezúv kitörése következében több száz ősi papirusz semmisült meg egy herculaneumi luxusvilla könyvtárában i. sz. 79-ben, ugyanis a természeti katasztrófa hamuba és habkőbe temette a római várost. Sokáig úgy tűnt, hogy a kataklizma teljesen elpusztította a város írásos emlékeit, mígnem a 18. század közepén Herculaneumban, a Nápolyi-öböl mellett folytatott ásatáson egy meglepő felfedezésre jutottak.

A leletekre egy házban – amely a szakemberek szerint Julius Caesar család­jáé lehetett – bukkantak rá a régészek. A hő olyan inten­zív volt, hogy az ott lévő papiruszok százai azonnal megkövesedtek, és széndarabokká váltak. Az olvasásukra tett bármilyen kísérlet lehetetlen volt, mivel kibontásuk végleg elpusztította volna őket. 

A Kentucky Egyetem kutatói két feltekert tekercsről és három papirusztöredékről több ezer 3D-s röntgenfelvételt készítettek, valamint az MI segítségével betűket olvastattak ki a tekercsből. Mindezt az MI olyan finom változások alapján volt képes felismerni, mint amit a tinta okozott egykor a papirusz szerkezetében. Az áttörést a projektbe két informatikai hallgató hozta meg – Luke Farritor Nebraskából és Youssef Nader Berlinből –, akik feljavították a keresési folyamatot, és egymástól függetlenül ugyanazt az ókori görög szót szót – „πορφύραc”, ami azt jelenti: „lila” – találták meg az egyik papiruszon. Farritort, aki elsőként fejtette meg a szót, 40 ezer dollárral, Nadert pedig 10 ezer dollárral jutalmazták.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka