Adatvezérelt orvoslás a SOTE-n

A Semmelweis Egyetem (SOTE) Egészség­ügyi Köz­szolgálati Kar és az Astra­Zeneca gyógyszer­ipari vállalat stratégiai keret­szerződést írt alá novemberben, melynek ér­telmében adat­vezérelt egészség­ügyi és mesterséges intelligencia megoldások közös kutatására és fejlesztésére, az orvosi tudástár általános bővítésére, valamint a nép­egészség­ügyi problémának számító kórképekhez kapcsolódó programok létre­hozására törekszenek a jövőben.


Az együttműködő partnerek már meg is kezdték az első közös kutatások megvalósítását, melyek a krónikus obstruktív tüdő­betegségben (COPD) és súlyos asztmában szenvedő páciensek korai diagnosztizá­lására, az állapot­romlást okozó tényezők és mintázatok azonosítására, illetve a megfelelő terápiás eljárásokra koncentrálnak. Csak hazánkban körülbelül félmillió embert érint a COPD, és többnyire akkor derül fény a betegségre, amikor már vissza­fordíthatatlan a szerv­károsodás – ráadásul a tünetek könnyen össze­téveszthetők az asztmával.

Forrás: Freepik.com/rawpixel

Egy szintén új területet vizsgáló projekt a Covid-19 vírusnak és szövődmé­­nyeinek fokozottan kitett, immun­hiányos betegek kiszűrése és a kockázati tényezőket figyelembe vevő csoportosí­tása a veszélyezte­tettség mértéke alapján. A nagyobb minták sokoldalú, akár nemzetközi tapasztala­tokon is alapuló vagy azokkal össze­vethető elemzése új távlatokat nyithat a hazai adat­vezérelt egészség­politika fejlődésében.•

Címlapkép forrása: Freepik.com/rawpixel


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka