Inno-tér
2024. március 22.

Fókuszban a fenntarthatóság

A társadalom és a gazdaság zöld átállásával, a körforgásos gazdaság megerősítésével kapcsolatos kutatások, fejlesztések és innovációk támogatása kiemelt fókuszterület mind a hazai, mind az európai pályázati források elosztásában. Magyarország számára sok lehetőség és kitörési pont rejlik ezen a területen. Többek között ezekbe a témákba adott bővebb betekintést a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és a Magyar Projektmenedzsment Szövetség közös budapesti szakmai konferenciája, 2024. március 19-én.


Vállalkozások, kutatóintézmények, szakmai és állami szervezetek egyaránt élénk érdeklődéssel vettek részt a szakmai konferencián, amely az innovatív szereplők zöld átállás felgyorsításában játszott szerepét és lehetőségeit járta körül. Az esemény szakmai közreműködői a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Agrárgazdasági Kamara, és a Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetsége.

A plenáris előadások közt elsőként Gelencsér András levegőkémikus, akadémikus, a Pannon Egyetem rektora beszélt a környezetünket érintő globális kihívásokról és válaszlehetőségekről. Legfontosabb üzenete egyben figyelmeztetés is: a jelenlegi növekedés mellett a fejlődés nem fenntartható, mert az erőforrásaink végesek.

Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára előadásában kifejtette, közös cél, hogy a kutatási kapacitások felhasználásával a társadalmi és a gazdasági kihívásokra közösségi válaszokat találjunk. Bemutatta az egyetemek, a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolását célzó, a Neumann János Program stratégiai intézkedéscsomagjában is rögzített szakpolitikai törekvéseket, amelyek a zöld átállásnak is lendületet adnak. Megerősítette, hogy a kormány elkötelezetten támogatja ezeket a kutatásokat, fejlesztéseket. Méltatta a Nemzeti Laboratóriumok programját, amelyen belül nyolc intézmény foglalkozik hasonló témával, tömörítve az adott szakterület legjobb hazai kompetenciáit.

A nagyvállalati szektort képviselve Márton István, az MVM Future Lab vezérigazgatója elmondta: a villamosenergia-igény folyamatosan nő, és az MVM Csoport – adaptív szervezetként reagálva erre – már a karbonsemleges és megújuló energiatermelési és energiatárolási megoldásokat helyezte tízéves stratégiája fókuszába.

Schenk Borbála,
az NKFI Hivatal nemzetközi főosztályvezetője bemutatta a Horizont Európa keretprogram zöld átállással kapcsolatos uniós pályázati lehetőségeit, részvételre és pályázásra biztatva a magyar szervezeteket. Kiemelte, hogy az NKFI Hivatal számos módon segíti a nemzetközi pályázati sikerességet: stratégiai partnerség-építést támogató konstrukciókkal, szakértő szolgáltatásokkal, információs rendezvényekkel, tudásmegosztással, ezen kívül személyre szabott tanácsadásra, konzultációra is lehetőséget ad.

A konferencia második felében a zöld átállással foglalkozó startup vállalkozások, szakmai és finanszírozó szervezetek képviselői folytattak eszmecserét egy kötetlen kerekasztal-beszélgetés, melyet Boros Áron, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség elnökhelyettese vezetett. Beszélgetőpartnerei voltak: Szabados Zsuzsa vállalati elnökhelyettes, NKFIH, Ágoston Csaba elnök, Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, Juhász Anikó helyettes államtitkár, Agrárminisztérium, Mezőszentgyörgyi Dávid intézetigazgató, MATE, Gödöllő, Vancsó Ambrus CEO, Proofminder, Krzyzewsky Nóra minőségbiztosítási igazgató, Bonafarm Csoport.

A témák között szerepeltek a piacképes innovációk, az állam szerepe, a vállalatok lehetőségei és a követendő jó példák is. A jogszabályi környezet és a piaci igények serkentik a zöld átállással kapcsolatos innovatív megoldások születését. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a sikeres pályázati projekteknél nem csupán a fenntarthatóság és a hatékonyság, de az üzleti hasznosíthatóság is kiemelt cél, ehhez pedig elengedhetetlen feltétel a stabil piaci környezet és a kiszámítható szabályozás.

Forrás: NKFIH
Címlapkép: Depositphotos/Faithie

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka