Úton a klímasemlegesség felé

Az idei Klímasemleges Magyarország 2050 konferencia fókuszában a „mítoszrombolás” állt.


Az eseményre harmadszor került sor, és azt a Green Policy Center ezúttal a Cambridge Econometrics kutatócéggel közösen szervezte meg. A rendezvényen szakértők, döntéshozók, valamint az üzleti szféra képviselői beszélgettek a klímasemleges átmenethez kötődő mindennapi mítoszokról.

Ilyen az a fenntarthatósággal kapcso­latos gazdasági mítosz, hogy az átállás sokba kerül. Holott a ma drágának tűnő átál­lás hosszú távon olcsóbb, mint a klímakataszt­rófa kárainak elhárítása és a visszafordíthatatlan hatásokhoz való alkalmazkodás költsége. 

Sokszor elhangzik az is, hogy a zöldebb élet „szegényebb”, és számos dologról le kell mondanunk. A fenntartható élet viszont mindannyiunk számára elhozhatná azt a megelégedettséget, hogy a természettel is összhangban vagyunk. 

A legfontosabb környezeti mítosz az, hogy önmagában a klímasemlegességi cél elérése garantálja a biztonságos és kielégítő életfeltételeket. Pedig ha csak a kibocsátás csök­kentésére fókuszálunk, akkor esetleg újabb problémákat generálunk. 

Azt is felvetik sokan, hogy a személyes cselekvés semmit nem ér, ha eközben a nagy szennyezők nem kezdenek el fenntarthatóan működni – ugyanakkor az ő termékeik iránt is az egyének teremtik meg a keresletet. A konferencia résztvevői szerint ezért igen fontos, hogy érthetően magyarázzák el, mekkora a probléma, mit kell tennünk, és azt is, hogy hogyan.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka