Növények emelt szintű stressztűrése
A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói a növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében. Eredményeiket a Molecular Plant-Microbe Interactions folyóiratban publikálták.
Régóta ismert, hogy a szalicilsav nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a termesztett növények, például a dohány, a paradicsom és a burgonya sikeresen ellenálljanak a különféle kórokozóknak. Egy antioxidáns molekula, a glutation szintén fontos szereplője a növényi kórokozókkal szembeni rezisztenciának.
A kutatók rájöttek arra, hogy egy dohány fajhibrid (Nicotiana edwardsonii ’Columbia’) a vírusfertőzésnek úgy képes hatásosan ellenállni, hogy a szalicilsav túltermelése mellett a vírus kórokozó támadását követően a glutation is bekapcsolódik a növény védekezésébe. A kutatók igazolták továbbá, hogy a növényeknek ez az emelt szintű stressztűrése baktériumos fertőzésekkel és gyomirtó szer által okozott szöveti károsodással szemben is védelmet nyújt. Két növénykórokozó baktérium (Pseudomonas tabaci és Pseudomonas syringae pv. tomato) fertőzése esetén a ’Columbia’ dohány fajhibridben a szokásosnál jóval kisebb mértékű szövetelhalásos tünetet, illetve baktériumszaporodást észleltek a tudományos vizsgálat során.•
Címlapkép forrása: HUN-REN ATK NÖVI