Inno-tér
2024. május 1.

Elhomályosított meztelen fotók

Cenzúrával lép fel a meztelen képeket felhasználó zsarolókkal szemben az Instagram. A közösségi médiaóriás új megoldását május elejétől több kö­zép- és latin-amerikai országban vezette be, és amennyiben beválik az új funkció, fokozatosan a világ többi részére is kiterjesztik az alkalmazást.


Elhomályosított meztelen fotóForrás: Depositphotos/skat_36

Az Instagram fejlesztése gépi tanulási algorit­mus segítségével nemcsak elemzi, hogy az üzeneten keresztül küldött képek tartalmaznak-e meztelenséget, de a tinédzserek esetében el is homályosítja azokat, és figyelmeztető képernyőt jelenít meg a küldőknek és a címzetteknek egyaránt. „Legyen óvatos, ha érzékeny képeket oszt meg!” – olvasható az automatikus üzenetben, ráadásul az ilyen fotókat bármikor vissza lehet majd vonni, így olyan lesz, mintha el sem küldték volna azokat. Ezzel a megoldással védenék a fiatalokat a szexuális tartalmak kikényszerítésétől és egyéb visszaélésektől. 

A funkció automatikusan lép működésbe minden 18 év alatti felhasználó fiókjában az érintett országokban, a felnőttkorúak azonban bármikor visszakapcsolhatják. Igaz, ebben az esetben minden felhasználó figyelmeztetést kap szexuális tartalmú képek küldése esetén arról, hogy milyen veszélyekkel járhat ez a tevékenység. A hírek szerint a fejlesztők olyan rendszeren is dolgoznak, amely különböző jelek alapján képes észlelni a szextorziót is, mielőtt az megtörténne. A Meta egyelőre csak az Instagramon vezette be az új funkciót, a WhatsApp, a Facebook és a Messenger esetében nem lesz változás.•

Címlapkép forrása: Depositphotos/skat_36

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka