2017. augusztus 9.

Szerző:
Bogdán Zoltán

Nem nagyobbak, jobbak akartunk lenni

A Csepeli Gyártelepen otthonra lelt Öntőgépszerviz Kft.-t úgy ismeri a szakma, mint a nyomásos alumíniumöntödei gépek üzembe helyezésének, felújításának és szervizelésének a „mindentudóját”, ám ezzel párhuzamosan egy komplex ipari szolgáltató központot is létrehoztak. A részletekről Selmeczi Imrével, a kft. tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk.


A cég első embere vegyipari gépészmérnökként végzett. Alulról kezdte, volt karbantartó mérnök, hidraulikus szervizmérnök, majd egy jó hírű nyomásos öntödének a műszaki igazgatója. Aztán szolid tőkével, ám nagy tervekkel megalapította a saját cégét, amely jóval tekintélyesebbre nőtt, mint amire a tulajdonos valaha is gondolt.

„Mi soha nem egyre nagyobbak, hanem egyre jobbak akartunk lenni – foglalja össze a múltat Selmeczi Imre –, és ez, azt hiszem, sikerült is. Kezdetben csak egy darab, két szerszámos ládás szervizautónk és egy kis műhelyünk volt. Később szükségünk lett forgácsológépekre, majd megfelelő raktárra és raktárkészletre. Ezt követően kellett egy nagy alapterületű, daruzható csarnok is – és így tovább. Jelenleg 54 kollégánk van, egy 7300 négyzetméteres telephelyünk és 14 szervizautónk, de úgy tűnik, némi bővülés még minden területen ránk férne, ugyanis a növekvő számú külföldi és belföldi megrendelőink egyre nagyobb nyomást gyakorolnak ránk ebben az irányban.”

A szlogenjük: „Megoldások egy kézből”. Ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ha valaki új öntőcellát, kemencét vagy présgépet akar vásárolni, akkor rajtuk keresztül, kizárólagos gyártói képviseletben, Európa neves gyártóitól (Idra, Krown, Tecnopres) tud hozzájutni új öntőgéphez, fémadagoló kanálhoz, szerszámlefúvató berendezéshez, olvasztó-, hőntartó és adagolókemencéhez, stancoló présgépekhez, valamint szerszámtemperáló berendezésekhez.
Vagyis a robottechnika kivételével náluk mindent be lehet szerezni, de ezenkívül komplex szakmai tanácsadást és teljes körű garanciális szervizszolgáltatást is nyújtanak. Az eseti hibaelhárításokat, karbantartásokat szó szerint teljeskörűen tudják vállalni, hiszen magasan képzett hidraulikus, elektromos és mechanikus szakembereik vannak, a háttérben pedig 250 millió forint értékű raktárkészlet és egy bármilyen alkatrészt legyártó komoly forgácsolóüzem teszi lehetővé, hogy akár 24 órán belül elkezdjék a javítást.

Bár a nyomásos öntödékre „szakosodtak”, jószerével a teljes ipari szegmensben tudnak szolgáltatni. Ha valakinek netán speciális forgácsolt alkatrész, tömítés, szelep vagy tömlő kell, raktárról leszállítják vagy külön legyártják, de megjavítják a legkülönbözőbb hidraulika berendezéseket vagy akár az extrém nagy, 20 tonna feletti hidraulika hengert is.
Hogy milyen szintre jutottak az elmúlt másfél évtizedben, az is mutatja, hogy a tavalyi 1,4 milliárd forintot meghaladó árbevételük több mint fele külföldről származik. Nem okoz gondot nekik, ha Romániában, Spanyolországban vagy éppen Egyiptomban kell öntőgépet leszerelni, itthon felújítani és visszaszállítani.

Ami pedig a jövőt illeti: egy konzorcium tagjaként részt vesznek egy 500 millió forintos, kifejezetten kutatás-fejlesztési GINOP-pályázatban. Izgalmas, új terület, és nagy valószínűséggel egy saját, értékesíthető termék is származik majd belőle.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka