Másképpen látjuk egymást

A kutya és az ember agya eltérően sú­lyozza a különféle vizuális információkat. Míg az emberi agy különösen érzékeny az arcokra, a kutyákra ez nem jellemző – fedezték fel az ELTE TTK Etológia Tanszék kutatói.


Forrás: facebook.com/FamilyDogProject

A kutatásban olyan kutyák vettek részt, akiket gazdájuk bevonásával tanítottak meg arra, hogy éber állapotban, rögzítés nélkül, mozdulatlanul feküdjenek az MR-szkennerben. A mai napig a világon csupán néhány kutatócsoportnak sikerült családi kutyákat megtanítani erre, és most közülük kettő, a magyar és a mexikói csoport fogott össze, hogy elvégezzék az egyedülálló teszteket. 

Húsz kutya és harminc ember vett részt a funkcionális MRI-vizsgálatban, amelyben más kutyák és emberek fejét elölről és hátulról mutató rövid videoklipeket vetítettek nekik. A vizsgálat meglepő hasonlóságokat és különbségeket tárt fel a kutyák és emberek agyi válaszai között. „Részben hasonlóak, részben nagyon is különböznek azok az agyi rendszerező elvek, amelyek meghatározzák, hogy miként látják egymást az emberek és a kutyák. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a törzsfejlődés szem­pontjából távoli rokon emlős fajok képalkotó módszerekkel történő össze­hasonlítása jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy pontosabban megértsük a társas funkciók agyi szerveződését és evolúciós fejlődését” – foglalja össze az eredményeket Andics Attila, a kutatás vezető szerzője.

A tanulmány a The Journal of Neuroscience folyóirat októberi számában jelent meg.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka