A növényi hallás a génekben rejtőzik?

Az ultrahang is befolyásolja a növények növekedését és fejlődését. Debreceni kutatók arra kerestek választ, hogy mi állhat a jelenség hátterében.


Ultrahangos kezeléssel a magvak csírázását, a csíranövények fejlődését serkenteni lehet – ezt számos mezőgazdaságilag jelentős növényfajta, például a napraforgó, a rizs és az árpa esetében igazolták a kutatók.

Arról azonban nem rendelkeztünk ismeretekkel, hogy az ultrahang növekedést és fejlődést serkentő hatásának milyen molekuláris okai vannak. A Debreceni Egyetem Mező­gazdaság-, Élelmiszer­tudományi és Környezet­gazdálkodási Kar Agrár Genomikai és Bio­technológiai Központjának munkatársai búza ultrahangos kezelése után bekövetkezett epigenetikai módosulásait figyelték meg.

Azt vizsgálták, hogyan változik az ultrahang hatására a gének átírása, illetve milyen kémiai módosulások történnek a csíranövények DNS-ében, ami nem befolyásolja a DNS-ben kódolt információkat, csak azok megnyilvánulását módosítja. Nemzetközileg is elsőként mutatták ki és publikálták, hogy az ultrahang megváltoztatja egyes gének átírását. Ezek a folyamatok pedig hatással vannak a szár és a gyökér növekedéséhez szükséges auxin növényihormon-termelésre, a fotoszintézisre, illetve a növényi sejtek növekedését támogató enzimek szintézisére. Kutatásaik során a debreceni kutatók megfejtették, hogy a növények ultrahangot érzékelő „füle” a génjeikben lehet elrejtve.

Az eredményeket ismertető szakcikk a kísérleti növény­biológia vezető nemzetközi szakfolyóiratában, a Physiologia Plantarumban jelent meg.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka