A borsó megelőzheti a szóját
A Roland Berger tanácsadó cég közelmúltban elkészült tanulmánya szerint az elkövetkező öt évben jelentősen fellendül az alternatív növényi fehérjék piaca, ám a jelenlegi termelési kapacitások nem elegendőek a növekvő igények kielégítésére. Az ágazat szakértői évi 9–15 százalék közötti növekedésre számítanak.
A tanulmány szerint az európaiak 59 százaléka hajlandó 5 százalékkal magasabb árat fizetni az állatbarát termékekért. Az Egyesült Államokban pedig a fiatalabb generációk több mint 40 százaléka állítja, hogy többet költene egészségesebb és környezetkímélő termékekre. A fogyasztók ezért alternatívákat keresnek, például a növényi alapú fehérjéket. Ezen a területen versenyképes ára és a fehérje minősége miatt a szója ma még vezető szerepet tölt be, de piaci részesedése egyre csökken.
A tanulmány szerint a holnap legnagyobb növényi alapú fehérjéjének meghatározó kiválasztási szempontjai között öt összetevő szerepel: a fogyaszthatóság, vagyis az íz és a textúra, a minőség, azaz az aminosavak száma, az elérhetőség és a fenntarthatóság, valamint a költséghatékonyság a szója árához képest. A fogyaszthatóság alapján a szója, a repce és a borsó áll a legközelebb az állati fehérjékhez, ezért a tanulmány készítői úgy vélik, hogy a borsó megfelelő fehérjeforrás lehet a joghurt, a hal, a marha- és a csirkehús alternatívájaként.•